Pozicija

Servisne informacije

map

U Sućuraj je najlakše doći trajektnom vezom iz Drvenika ( Makarsko primorje). Vozni red u ljetnim mjesecima je vrlo čest, a voze i dva trajekta non stop. Vožnja sa kopna na otok traje 30 min. Zračne luke u Splitu i Dubrovniku su udaljene od Drvenika cca. 2 sata vožnje automobilom ( autobusom). Iz pravca Zagreba može se doći vlakom do Splita, pa dalje autobusom, ili direktno autobusom koji ide za Dubrovnik.

 

U mjestu postoji ambulanta, pošta, samoposluga, dvije manje prodavaonice (mesnica), tržnica za voće, povrće i ribu, pizzeria, nekoliko restorana i caffe barova.

Plaže

Plaža u mjestu je na obali od sitnih oblutaka ugodnih za hodanje, a čim uđete u more hodate po finom pjesku.U posljepodnevnim satima ima dosta hladovine. Tuš, cafe bar i dnevno čišćenje čine je vrlo ugodnom i za malu djecu. Nikada nije prevelika gužva. U nastavku plaže može se kupati na stijenama koje su glatke i pristup moru je ugodan.

Osim te uređene plaže, postoji velik broj prirodnih šljunčanih ili pjeskovitih plaža ( auto – camp Mlaska, Perna ) do kojih se može doći brodom, automobilom, biciklom ili pješice.
U Mlaski postoji restoran, tuševi, WC. Uvala je plitka, pješčana i pogodna za igre loptom u vodi npr.odbojka ili badminton u moru s pješčanim dnom. Mreža je postavljena. Osim toga izvan uvale vjetrovi su pogodni za surfing. Restoran je čini pogodnom za provođenje cijelog dana. Postoji i dio odvojen za nudiste, potpuno odvojen od ostalog dijela plaže.

Perna je prirodna pješčana uvala sa starom borovom šumom, često brodom goste odvodimo na poludnevna kupanja u tu uvalu, a moguć je pristup i automobilom ili pješice i biciklom.
Budući da je Sućuraj smješten na samom jugoistočnom rtu otoka Hvara, pravi je biser raznih mogućnosti za uživanje u prirodi. Prvo slijedeće naselje je Bogomolje koje je udaljeno cca. 20 kilometara, što znači da sa južne i sa sjeverne strane otoka imate na raspolaganju po 20 km. netaknute obale. Domaćini će Vas rado odvesti na te uglavnom šljunčane plaže.
Ronjenje je također jedna od mogućnosti razonode. Podmorje je zanimljivo i bogato ribom i školjkašima.

Klima i vegetacija

Otok Hvar je poznat kao najsunčaniji otok na jadranu, sa najviše sunčanih sati i izuzetno balagom i ugodnom klimom. Ljeta su topla ali suha, bez teške vlage, tako da se toplina lako podnosi. Vegetacija je mediteranska sa dosta borovih šuma. Mirta, planika, čempresi i agave u Sućurju na krajnjem jugo-istočnom rtu Hvara stvaraju izuzetno slikovit prirodni pejsaž kojim se može šetati prema svjetioniku te kupati na ravnim stijenama. Cijeli otok je u prošlosti živio od uzgajanja vinove loze i proizvodnje vina. Nakon što je bolest početkom dvadesetog stoljeća uništila nasade, mnogo ljudi je iselilo u Ameriku ili Australiju i Novi Zeland. Nakon te kullture, lavanda je postala unosna djelatnost. Danas je otok prekriven poljima lavande.
Čak i kada se vozite u automobilu možete osjetiti izuzetno jak, ali ugodan miris levande.

 

Berba je u srpnju, a tada se i destilira aromatično ulje. Ipak, danas se zbog vrlo pogodnih terena – sunčanih padina – stanovništvo okreće proizvodnji vina. U Sućurju možete kupiti vrlo kvalitetno crno i bijelo flaširano vino od domaćeg proizvođača, uzgojeno po najvišim standardima, od autohtonih sorti. Maslina je oduvjek bila njegovana u ovim krajevima, a njeno ulje se smatra lijekom. Vaš domaćin proizvodi djevičansko ulje, hladnom preradom koja ne uništava korisne sastojke. Smokve, bademi, rogač kulture su koje se uzgajaju, a na zapadnom dijelu otoka proizvodi se i ruzmarinovo eterično ulje. Otok je prebogat začinskim i ljekovitim travama kao što su samonikle kadulja, mravinac ( origano ), gospina trava, smilje, razne vrste mente i sl.
Ribarstvo je u Sućurju jedna od osnovnih djelatnost. Ribarski brodovi, veliki i mali daju poseban šarm luci.